De wetenschap van het welbevinden, deel 1

Ik volg op dit moment een training op Yale, The Science of Well-Being, door professor Laury Santos. Er zijn een aantal redenen waarom ik deze training volg:

  1. Coursera trainingen zijn vaak interessant
  2. Coursera trainingen zijn vaak gratis, tenzij je het certificaat wil hebben.
  3. Net als Laury zie ik veel mensen die ongelukkig zijn, terwijl we in een van de rijkste en meest vrije landen ter wereld wonen.

We denken dat een aantal zaken ons gelukkig maken:

  1. Geld
  2. Relatie
  3. Goede baan
  4. Mooi huis, mooie spullen
  5. Goede prestaties
  6. Een perfect lijf

Geld maakt gelukkig, dat klopt. Je met er genoeg van hebben om te kunnen leven, een dak boven je hoofd te hebben en je geen zorgen te moeten maken over geld. In Amerika ligt die grens bij $ 70.000 ik meen in Nederland en België bij zo’n € 45.000. Daarboven maakt geld, voor je geluksgevoel niet meer uit. Mensen blijven het leven wel meer waarderen, dat is iets anders.

Die andere dingen maken die dan niet gelukkig. Natuurlijk wel. De vlinders in je buik bij een nieuwe relatie, die nieuwe baan die je gekregen hebt, die auto of nieuwe telefoon waar je zo blij mee bent, dat examen dat je net behaald hebt en die mooie six-pack of dat mooie lijntje maken natuurlijk gelukkig. Voor heel even. Alles went en door die gewenning voelen we ons uiteindelijk niet meer gelukkig dan voordat we het hadden. Bij een relatie of een huwelijk blijkt na 2 jaar het effect wel uitgedoofd te zijn.

Wat maakt dan wel gelukkig?

Daarover meer een volgende keer.

Comments: no replies

Join in: leave your comment