Facilitating, Coaching en Therapie

Facilitating, Coaching en Therapie

Ik ben Gert Kruitbosch, geboren in Apeldoorn (Nederland), ik werk in Breda bij het Vitalis college, als docent, trainer, coach en Video Interactie Begeleider. Ik woon in Antwerpen en heb een eigen praktijk als Interactioneel Vormgevings Therapeut io. Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij de HIV-Vereniging in Nederland, Het Roze Huis in Antwerpen en TeJo Antwerpen.

Als ik terug kijk op mijn leven zijn er verschillenden lastige periodes geweest. Op de een of andere manier kwam ik altijd mensen tegen die mij door die moeilijke perioden hebben geholpen. Niet door te adviseren of mij te vertellen wat ik moest doen. Wel door te luisteren en mij te helpen zelf oplossingen te vinden voor mijn problemen. Blijven zitten en wachten tot anderen mijn probleem oplossen, past dan ook niet bij mij. Ik geloof dat een ieder in staat is zijn eigen problemen onder ogen te zien en op te lossen.

In het onderwijs, waar ik sinds 1982 werk, ben ik gespecialiseerd in coaching en facilitating. Beiden liggen voor mij erg dicht bij elkaar. Zoals Diane Keymolen het zo mooi zegt: “ De kracht van de vorm “. Als coach en als facilitator ben ik erg bezig met de vorm, niet met de inhoud. Door jou of jullie, te begeleiden in de vorm, heb je alle ruimte om met de inhoud bezig te zijn. In essentie hoef ik niet op de hoogte te zijn van het probleem dat speelt. Ik help je door het proces te begeleiden. Dat stelt jou in staat om jezelf te onderzoeken en aan jezelf te werken in een veilige omgeving.

Coaching en facilitating helpen je doel snel en efficiënt te bereiken, beter inzicht te krijgen in jezelf en je capaciteiten. Op deze manier kun je jezelf in een paar coach sessies vlot trekken en een uitweg vinden daar waar jij geen uitweg vond. Of zoals Eric Schneider altijd zegt: “Als je altijd blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je altijd krijgen wat je altijd gekregen hebt.”

De basis van mijn coaching ligt bij veel verschillende opleidingen uit het verleden. De versteviging is gekomen door de NLP opleidingen bij Eric Schneider, met assistentie van oa Diane Keymolen. Een mooie tijd.

Voor facilitering gebruik ik de modellen van MG Taylor en Appreciative Inquiry . De training van Workshop2Go hebben me veel geleerd.

Een van de mensen die ik gecoached heb zei:”Ik vind dat soort dingen best ongemakkelijk, maar je bent wel erg goed in het bovenhalen van de ongemakkelijke dingen.”

Juist door die ongemakkelijke dingen te erkennen en te accepteren, maak je je leven een stuk aangenamer.

Om nog beter toegerust te zijn volg ik nu de opleiding Interactionele Vormgeving bij de Educatieve Academie in Antwerpen